Aksaray
Eskil, Gülağaç, Ortaköy, Güzelyurt, Sarıyahşi, Sultanhanı, Ağaçören
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi’nin tarihi kaynaklarda ismi “Peristremma” şeklinde geçiyor. Burada hem etkileyici doğa manzaralarına hem de tarihi şapel ve kiliselere tanıklık etme şansı bulabilirsiniz. Bir anlamda Ihlara Vadisi için, “tarihin, kültürün ve doğanın kesiştiği yer” demek mümkün. Tam olarak Güzelyurt ilçesinde konumlanan bu ihtişamlı vadi, dünya çapında bir üne sahip.
Hasan Dağı
Şehir merkezine yakın olmasından dolayı turistik gezilerde sıklıkla yer verilen Hasan Dağı, pek çok noktadan rahatlıkla görülebiliyor. Özellikle de uzun doğa yürüyüşleri yapmak adına burayı değerlendirebilirsiniz. Trekking, paraşüt ya da dağcılık etkinlikleri için bir araya gelen toplulukları burada görmeniz olağan.
Sultan Han
Yapımı 1229 senesinde gerçekleşen Sultan Han, konum olarak Konya yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi hanın yapımında Alaaddin Keykubat’ın rolü oldukça fazla. Sultan Han’ın en çarpıcı özelliği, Anadolu coğrafyasındaki en büyük Selçuklu kervansarayı olması. Han genel itibarıyla Bizans mimarisinden yansımalar sunuyor. “Sultanhanı” kasabasında konumlanan bu turistik mekan, 4800 metrekarelik bir alanda ziyaretçilerini karşılıyor.
Tuz Gölü
Bir anlamda “kuş cenneti” olarak görülen Tuz Gölü’ne uğramamak elbette olmaz. Göl ve çevresi, genel olarak kuşların hem kuluçka hem de barınma ihtiyaçlarına başarılı bir şekilde yanıt veriyor. Kuşların huzur veren uğultusu eşliğinde gölün tüm güzelliklerini detaylı dolaşabilirsiniz. Tuz gölü aynı zamanda pek çok yabani kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle çıplak gözle görmenin pek de mümkün olamayacağı özel kuş türlerini de yakından gözlemleyebilirsiniz.
Selime Katedrali ve Peribacaları
Selime Katedrali ve Peribacaları, Güzelyurt ilçesinde konumlanıyor. Tam olarak “Selime” kasabasında yer alan turistik destinasyon, merkeze 30 km uzaklıkta. Ihlara Vadisi kapsamındaki Selime Katedrali ve peribacalarını yakından görmek adına vadinin sonuna dek gitmeniz gerekiyor. Ihlara Vadisi içerisinde 100’den fazla tarihi kilise ve katedral olmasına rağmen bunların sadece birkaç tanesi bugün hala ayakta. Bunlardan biri olan Selime Katedrali, ziyaretçilerini oldukça mistik bir ambiyansla karşılıyor. Bu katedral, aktif olduğu dönemlerde Selime’deki pazara gelen kervanların dinlenebilmesi ve ibadet edebilmeleri adına oldukça önemliymiş. Katedral ayrıca bu alandaki din adamlarının eğitimine de yıllar boyunca ev sahipliği yapmış. Kayalara oyulmuş durumdaki bu ayrıcalıklı yapı, Bizans sanatından tipik izler sunuyor.
Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri
Şehir merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, toplamda 7 ayrı kattan meydana geliyor. Bu Antik şehrin bugün itibarıyla 3 katı ziyarete açık durumda. Gezebileceğiniz 3 katta karşılaşabileceğiniz oda sayısı ise 40. Sene boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, tam anlamıyla gizemli bir labirenti andırıyor. İçerisinde yönlendirme tabelalarının olmaması, bu gizemi daha da pekiştiriyor. Bir senede ortalama 150 bin civarında turistin uğradığı Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Gülağaç sınırları içerisinde konumlanıyor.
Zinciriye Medresesi
Aksaray’dan bugüne ulaşabilen pek çok yapı gibi Zinciriye Medresesi de Selçuklu mimarisinin seçkin örneklerini yansıtıyor. Karamanoğlu kontrolünde olduğu 15’inci yüzyılda oluşturulan bu önemli kilise, uzun bir süre müze olarak da işlev görmüş. Zinciriye Medresesi, Osmanlı’nın son yıllarında hapishane olarak değerlendirilmiş. 1985 senesinden 2004 yılına dek müze olarak hizmet veren yapı, kemerli yapısı dışında büyük avlusuyla da dikkat çekiyor. Önemli bir restorasyon sürecinden geçen Zinciriye Medresesi, 8 ayrı kısımdan meydana geliyor. Karamanoğulları adı Yahşi Bey’in yaptırdığı tarihi medreseyi, pazar günleri dışında ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Acemhöyük
Bir dönemler Anadolu coğrafyasının maden üretim merkezi olarak ün salan Acemhöyük’ün adı, Hitit yazılarında Puruşhattum şeklinde geçiyor. Ülkemizin en geniş höyüklerinden biri olan Acemhöyük, ana alanı dışında Aşağı Şehir adı verilen bölümlerden meydana geliyor. Aksaray şehir merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta olan Acemhöyük, Yeşilova Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.